Οφέλη από τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας

Οφέλη από τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας

Αρ. Πρωτ. 14112/31.03.2011

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

 

Σημαντικά οφέλη μπορούν να προκύψουν με τη μετάβαση σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξοικονομήσουν σχεδόν 40 δισ. κιλοβατώρες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν συνάψει συμφωνίες με τον κλάδο λιανικής, έτσι ώστε η σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως να ξεκινήσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η μετάβαση από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και στην οικονομία, κυρίως μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όμως, δεν έχουν προβλεφθεί δράσεις και δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από το αρμόδιο Υπουργείο στη χώρα μας. Μάλιστα, στη χώρα μας γίνονται εισαγωγές τεχνολογικών προϊόντων, που παράγονται εκτός της Ευρώπης, την ίδια ώρα που τα εργοστάσια εδώ οδηγούνται σε λουκέτο. Συνεπώς, δεν αρκεί να νομοθετούμε υπέρ της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και να μεριμνούμε για τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να προκύψουν σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να γίνει η μετάβαση από λαμπτήρες πυρακτώσεως σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να προκύψουν πολλαπλά  οφέλη για τη χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου